PVC-tårne i Singapore

I en tid med stigende befolkningstal og stadig mere vidtspændende klimaforandringer, er fødevaremangel et af de mest akutte udfordringer, vi står over for. Urbant landbrug kan ses som en mulig løsning på dette problem. I takt med at det urbane landbrug gror frem i storbyer verden over, ser vi her nærmere på udvalgte lokationer, som vi kan tage ved lære af. Rejsen begynder i Singapore.

Det ligner mest af alt et kompliceret labyrintsystem af hvide PVC-rør, som snor og bugter sig ind og ud og op og ned. Men PVC-tårnet på toppen af et stort parkeringshus i Singapore er i virkeligheden en urban køkkenhave midt i én af verdens største byer.

Det såkaldte Growing Towers er produceret af Citiponics, og grundlæggeren, Mr. Teo Hwa Kok arbejder målrettet på at forene bæredygtigt urbant landbrug med cirkulær økonomi. Med et koncept, der har spredt sig til både Kina og Malaysia, dyrker han grøntsager og krydderurter midt inde i storbyerne.

Afgrøderne plantes i væksttårne, som er bygget af PVC-rør, og jorde i rørene gødes af en næringsholdig væske, som pumpesd op til toppen af tårnet – herefter udfører tyngdekraften resten. Systemet hedder Aqua Organic System (OAS) og er udviklet til at optimere bæredygtig fødevareproduktion blandt andet ved at være pesticidefri, plads- og energibeskyttende og udnytte hver eneste regndråbe. At vandet konstant er i bevægelse, betyder derudover, at moskitomyg ikke lægger æg, hvorved man undgår spredningen af diverse tropiske sygdomme.

Citiponic’s mission er ligeså simpel, som den er sympatisk: At producere sunde og sikre grøntsager på den mest bæredygtige facon. I alt råder Citiponics over mere end 150 væksttårne, som hver især har en levetid på ca. 20 år og producerer en mangfoldighed af afgrøder som f.eks. salat, dild og spinat.