Inspirationskataloger

For at gennemføre den grønne omstilling inden for plast, er det vigtigt, at hver enkelt sektor søger kreative løsninger på, hvordan de kan forhindre, at deres produkter bliver til unyttigt affald, efter de har udtjent deres formål. I PVC Informationsrådet har vi undersøgt mulighederne for, hvordan vi kan udnytte de ressourcer, som ligger i PVC-byggeaffaldet ved at benytte affaldet som grundelement i byhaver. Gevinsten er, at der ikke skal produceres nye produkter, for at opbygge sådanne haver, hvilket begrænser CO2-udledningen. Derudover bidrager grønne byhaver til lokal fødevareproduktion og nye fælleskaber.

I dette hæfte fortæller vi lidt om, hvordan vi i samarbejde med Langenæs-kulturfestival i Århus har virkeliggjort vores projekt. I 2019 havde festivalen bæredygtighed som tema. Gennem en række fotos og udsagn fra de mange forskellige mennesker, som var involveret i festivalen, viser vi, hvordan PVC-byggeaffaldet blev brugt til at opbygge 25 pop-up byhaver. Selv om mange forbipasserende, der betragtede nogle af de 25 plantebede, gav udtryk for, at bedene var smukke, så er der sikkert mange der vil mene, at de ikke tilnærmelsesvist er lige så smukke som terrakotta-krukker eller plantekasser i skinnede stål eller blankt zink. Hertil er at sige, at en ny æstetisk opfattelse er nødvendig hvis genbrug for alvor skal finde indpas. Og genbrug er som bekendt nødvendigt, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling.

I forbindelse med projektet har vi tidligere udgivet hæftet ”Urbant landbrug med genbrugsmaterialer”. I det hæfte beskriver vi mere detaljeret, hvorfor byhaver og urbant landbrug i det hele taget er en vigtig del af den grønne omstilling, og hvorfor det er en bæredygtig løsning at benytte genbrugsmaterialer til opbygningen af disse.