Medicinske urter gror i genbrugsplast i århusiansk klimapark

Rehabilitering, klimatilpasning, helende lægeurter og genbrug af plastaffald forenes i MarselisborgCentrets nyrenoverede park centralt i Århus.

De gode effekter af medicinske urter har været kendt i årtusinder. Nu får brugere af MarselisborgCentret i Århus, og stedets mange besøgende, mulighed for at se, røre, dufte og smage på nogle af lægeurterne. Det sker i en lille oase i et område af centrets nyrenoverede park, kaldet “Fordybelsen.”

Det er den grønne ildsjæl Marianne Mikkelsen som har opstillet en urtehave i rørstumper af PVC-plast, som ellers ville være blevet sendt til genanvendelse. Ved at genbruge rørene som plantebeholdere forlænges materialets levetid, I rørene gror salvie, mynte og en lang række andre medicinske urter. Rørstumperne er dels blevet tilovers ved renoveringen af parken, dels fundet på byens genbrugspladser og egner sig ifølge Marianne Mikkelsen perfekt til formålet: “Det var oplagt at etablere urtehaven i genbrugte PVC-rør. PVC er skabt til vand og let at arbejde med.”

Ifølge Marianne Mikkelsen kan parken og urtehaven bidrage til sundhed og trivsel på flere måder: “Det er ikke tilfældigt, at urtehaven opstilles i forbindelse med et rehabiliteringscenter. Parken inviterer til udendørs aktiviteter, der stimulerer fysiske såvel som sociale behov. Planterne i urtehaven taler til alle sanser: Følesansen, lugtesansen, smagssansen, høresansen og synssansen. Ved at berøre og dufte til et loddent salvieblad kan erindringen aktiveres, hvilket kan forbedre rehabiliteringen.”

I og med at haven huser medicinske urter, har den også et historisk element, forklarer Marianne Mikkelsen: “MarselisborgCentret er tidligere epidemihospital, og før i tiden havde mange planter en medicinsk funktion. Eksempelvis er rabarber blevet anvendt mod feber og gigt, røllike til at stoppe blødninger og vejbred mod kløe fra insektbid.”

Marianne Mikkelsen understreger, at urtehaven er for alle – både rehabiliteringscentrets brugere og lokale århusianere. Interesserede inviteres til at være med til at plante, så, luge, vande og nyde. Hun håber, at haven vil blive brugt som udendørs læringsrum, hvor grønne, bæredygtige vaner kan opøves.

PVC-rørstumperne er særdeles klimabesparende i forhold til traditionelle terracotta-krukker. Ved at genbruge rørstumperne skal der ikke produceres nyt, og når årets sidste planter har blomstret kan de langtidsholdbare plantebeholdere genbruges andetsteds eller knuses og genanvendes til nye produkter. Den klimavenlige tilgang til haven passer ind i den overordnede klimavision for renoveringen af parken, som udover at være rekreativt rum er designet til at håndtere de stigende regnmænder.

Urtehaveprojektet er støttet af den europæiske PVC-industris miljøprogram VinylPlus og PVC Informationsrådet. Du kan følge projektet på Facebook, Instagram og urbantlandbrug.dk.

Læs mere:

https://www.marselisborgcentret.dk/siteassets/om-os/urtehave—pvc.pdf

https://realdania.dk/projekter/parkklimaogrehabiliteringmarselisborgcentret